Q1: Can the DDS 500 LSO Brace help Herniated, or Bulging discs?

BACKGROUND INFORMATION: A bulge is when the inner nucleus of the disc becomes disrupted and partially pushes toward the periphery of the disc. A herniation is when the nuclear material pushes past the periphery of the disc and into the spinal canal. Both of these conditions are referred to as "space-occupying lesions" in that they occupy space in the spinal canal and/or intervertebral foramina, which may not only press on the nerve tissue but displace the nerve tissue that also occupies that space. Pressure on the nerve tissue causes great pain and discomfort.

ANSWER: Yes, the DDS 500 LSO Brace can help patients with herniated or bulging discs by decreasing the gravitational weight-bearing stress experienced on the disc. Decompression of the disc results in less disc bulge/herniation and helps to minimize further disc damage. The DDS 500 LSO Brace increases disc height and as a result increases the available space for the nerve tissue (spinal cord, cauda equine or peripheral nerve roots). Also, increasing imbibitions of fluids allows re-hydration and nutrients into the disc. This can aid in reforming the natural shape resulting in increased disc health.

Q2: Can the DDS 500 LSO Brace help patients with Lumbar acute/chronic sprain?

BACKGROUND INFORMATION: A sprain of the tendons & ligaments or a strain of the muscles occurs as a result of forces that microscopically tear these tissues. Typical healing time is anywhere from about 6 weeks to a year or more, depending upon the severity of the injury.

ANSWER: The DDS 500 LSO Brace would be very helpful for acute and chronic lumbar sprain/strain especially if invasive forms of therapy are anticipated, such as a lumbar epidural block. If a chronic sprain/strain condition exists as a result of chronic work or postural stresses, the DDS 500 LSO Brace can be quite effective.

Q3: Can the DDS 500 LSO Brace help Spondylosis and Spondylolisthesis?

BACKGROUND INFORMATION: Spondylosis is another name for arthritis. This arthritis may consist of arthritic spurs above and below each disc or arthritic changes of the lumbar facet joints between the vertebrae.

ANSWER: Yes. By reducing weight-bearing stress to the joints of the lumbar spine, the DDS 500 LSO Brace can be very helpful for this condition.

BACKGROUND INFORMATION: for Spondylolisthesis: Spondylolisthesis is a non-union or disconnection between the front part of the bone (vertebral body), which supports your weight, and the back part of the bone, which controls bone movement. This non-union usually stabilizes by the early to mid twenties. Nevertheless, it usually results in an increased lumbar curve, called Lordosis (also called sway-back). This increased Lordosis is worsened by prolonged standing or sitting.

ANSWER: Yes. By reducing weight-bearing stress experienced on the lumbar spine, the Lumbar Lordosis, usually increased in cases of Spondylolisthesis, is reduced. The relief of stress results in increased stability to the region as well as decreased pain and discomfort.

Q4: Can the DDS 500 LSO Brace help Lateral Recess Stenosis?

BACKGROUND INFORMATION: Lateral Recess Stenosis is a condition caused by arthritic changes in the bone adjacent to where nerve tissue exits the spinal canal to form the peripheral nerves. The arthritic changes form new bony material next to the nerves and crowds the nerve tissue, placing pressure on the nerves which may result in pain and decreased nerve function.

ANSWER: The DDS 500 LSO Brace might help Lateral Recess Stenosis depending upon exactly where the stenosis is located and how much pressure on the nerve is contributed to thinning disc space and/or disc bulge. Increasing the space between the facet joints may result in enough additional space for the nerves affected by Lateral Recess Stenosis to achieve some measure of symptomatic relief. This will not treat the cause of the stenosis, however it is possible for the DDS 500 LSO Brace to prolong any drastic procedures and provide some relief for the patient until such time that surgery becomes unavoidable.

Q5: Can the DDS 500 LSO Brace help Facet Joint Hypertrophy (Facet Joint Arthritis,
Facet Joint Degeneration)?

BACKGROUND INFORMATION: The lumbar facet joints are located behind the vertebral bodies. Each vertebra has a total of four facet joints, two joints connecting it with the vertebra above and two joints connecting it with the vertebra below. Two joints are on the left (one above and one below) and two joints are on the right (one above and one below). These joints are adjacent to the peripheral nerves where they exit the spinal canal and pass through the intervertebral foramina (a hole through which the peripheral nerves pass). Part of each facet joint helps to form a portion of this foramina. For that reason, arthritic changes to this portion of the facet joint can encroach upon the foraminal space and place pressure on the exiting nerve root. In addition, arthritic changes in the facet joint can cause arthritic pain in the joint itself.

ANSWER: By reducing pressure on the facet joint surfaces, the DDS 500 LSO Brace can help to alleviate facet joint pain. Without the continued pressure as an irritant to the joint, it is more likely that the joint would respond favorably to anti-inflammatory nutraceuticals or medications in conjunction with the DDS 500.

Q6: Can the DDS 500 LSO Brace help patients with Failed Low Back Surgery Syndrome?

ANSWER: Depending upon what is the cause of the patient's pain, and the reason why low back surgery has failed, the DDS 500 LSO Brace may be helpful and should be tried prior to another surgery.

Q7: Can the DDS 500 LSO Brace help those with Sciatica?

ANSWER: It depends on what is causing the Sciatica. Many conditions that cause Sciatica can benefit from use of the DDS 500 LSO Brace.

Q8: Can the DDS 500 LSO Brace help low back, hip or leg pain caused by Piriformis Syndrome?

ANSWER: No.

Q9: Can the DDS 500 LSO Brace help low back, hip or leg pain caused by Greater Trochanteric Bursitis?

ANSWER: No.

Q10: Can the DDS 500 LSO Brace help low back conditions caused by a Spinal Cord Tumor?

ANSWER: No.

Q11: Can the DDS 500 LSO Brace help low back pain that results from a Compression Fracture?

ANSWER: By reducing the weight bearing forces, theDDS 500 LSO Brace may be able to help patients that have suffered a compression fracture in the lumbar region.

Q12: Can the DDS 500 LSO Brace help patients with bone cancer that has metastasized to the
lumbar spine?

ANSWER: The DDS 500 LSO Brace is not intended to treat cancer. However, if prescribed by and under the direct supervision of a patient's treating physician, the DDS 500 LSO Brace may provide some benefit.

Q13: Can the DDS 500 LSO Brace be used by pregnant patients?

ANSWER: No. The DDS 500 LSO Brace should not be worn by pregnant patients at any time during their pregnancy.

Q14: How long should patients wear the DDS 500 LSO Brace each day?

ANSWER: In order to benefit from a lasting therapeutic effect, it is generally advisable to wear the DDS 500 LSO Brace for approximately 4-6 hours per day. A noticeable benefit is generally evident after 3 days of wearing the DDS 500 LSO Brace 4-6 hours per day.

Q15: Can patients wear the DDS 500 LSO Brace longer than 4-6 hours each day?

ANSWER: Yes. Although most patients experience adequate relief by wearing the DDS 500 LSO Brace for 4-6 hours per day, some patients may need to wear the DDS 500 LSO Brace longer order to obtain maximum relief of symptoms.

Q16: Are there any adverse effects from wearing the DDS 500 LSO Brace longer than
the recommended 4-6 hours per day?

ANSWER: The only adverse effect that can occur from wearing the DDS 500 LSO Brace longer than the recommended 4-6 hours per day is that with prolonged use, the back and abdominal muscles that support the spine can get weak and dependent upon the DDS 500 LSO Brace. Also, if a skin rash appears and persists remove immediately and consult your physician. However, using the DDS 500 LSO Brace allows the individual to become more physically active, which could counteract this effect. To help insure that individuals do not become dependent upon the DDS 500 Brace, it is advisable to engage in daily spinal stabilization exercises, especially if the individual is wearing the DDS 500 LSO Brace longer than 4-6 hours per day. Individuals should consult with their treating physician for recommendations of which exercises would be most appropriate for their particular situation.

Q17: How should the DDS 500 LSO Brace be positioned on my body?

ANSWER: Your physician is the best one to advise you of the exact positioning of the DDS 500 Brace. However, in general terms, the DDS 500 LSO Brace should be positioned so that the Disc Disease SOLUTIONS patch is centered and lined up with your navel. The bottom portion of the DDS 500 LSO Brace should rest above the upper part of the hip bones and the upper edge of the DDS 500 LSO Brace should rest below the lowest part of the ribs. As the DDS 500 LSO Brace is inflated, the lower edge expands downward to anchor itself against the upper part of the hip bones and the upper edge expands upwards to anchor itself against the lower portion of the ribs. Once this anchoring occurs, further expansion of the DDS 500 LSO Brace results in positive traction to the lumbar spine.

Q18: How much air should I inflate into the DDS 500 Brace?

ANSWER: Inflate the DDS 500 LSO Brace until the needle within the air pressure gauge of the hand air pump moves into the green-orange areas (10-14 psi). Only use the hand air pump that is provided with the DDS 500 LSO Brace. Do not use other pumps or methods to inflate the DDS 500 LSO Brace. Doing so may damage the air valve and will void the warranty of the DDS 500 LSO Brace.

Q19: My DDS 500 LSO Brace won't stay inflated. What do I do?

ANSWER: First, close the valve on the DDS 500 LSO Brace all the way by rotating it clockwise. With the valve in the closed position, attach the air pump and inflate to the desired pressure. Disconnect the air pump. If the DDS 500 LSO Brace is still not holding air then contact Disc Disease Solutions, Inc. regarding warranty information.

Q20: How long will the DDS 500 LSO Brace last?

ANSWER: With proper use and care the DDS 500 LSO Brace will last for many years before it wears out and needs to be replaced.

Q21: What if I lose or gain weight?

ANSWER: If you gain several pounds, DDS offers an extension piece that can add up to 8 inches to the length of the belt. If you lose several pounds you may need to buy a smaller DDS 500 LSO Brace in order for it to fit properly.

Q22: I've been wearing my DDS 500 LSO Brace for awhile now and its working great, however,
it is getting dirty. Can I wash it?

ANSWER: Yes. The DDS 500 LSO Brace can be washed in the washing machine by placing the DDS 500 LSO Brace into the mesh bag that is provided and washed on the "gentle" cycle with a mild detergent and warm water. Make sure that the air valve is tightly closed before placing the DDS 500 LSO Brace in the washing machine. Water must not enter the belt. After completing the wash cycle, the DDS 500 LSO Brace should be air-dried in the shade (keep away from direct sunlight).

Q23: What if I don’t feel traction after inflating my DDS back brace?

ANSWER: Since every patient comes in different shapes and sizes, the patient can either wear the brace a little higher or lower around their abdomen to get a proper fit.  A proper fit should feel snug and comfortable, resting above the pelvic bone and below the lowest rib.  Please read the manual carefully before application.

Q24: What is the difference between the DDS 500 and some of the other products made by other companies that look similar?

ANSWER: There are MANY differences between the DDS 500 and other products that appear to be similar.  However, these similarities are only on the surface and when carefully examined one will clearly see the difference in quality, function and even customer service.  Here are the differences:

Our DDS 500 Lumbar Traction Brace has 4 US approved utility and design patents and we are the original inventors.  Other products that appear to be similar to ours are most likely fake copies made of  inferior materials.

Disc Disease Solution Braces are made with a 100% cotton lining with very durable materials.  We stand by the quality of our products and provide a full 1 year warranty from the day the patient receives the brace.  Other companies use questionable material and some only provide a 30 day warranty.

DDS Traction Braces are ergonomically shaped to the curvature of the lumbar spine allowing for a higher degree of decompression.  The efficacy of our Research and Design is proven in clinical studies. Please take a look at our section dedicated to studies (http://www.discdiseasesolutions.com/clinical.html) and testimonials from patients and medical professionals (http://www.discdiseasesolutions.com/testimonials.html).  We urge you to compare them with other brands.

Our portable Hand Air Pump is lightweight and can be stored in a small bag or purse providing easy transport.  Our pumps also have a gauge so one can see exactly how much pressure there is in the brace at all times.  Other pumps do not have a gauge and are much bulkier.  Some are even applied by using your foot.

Our products are machine washable.  We promote a very healthy and active lifestyle.  At the very least, we want you to live your normal life and perspiration is inevitable.  Every brace comes with a laundry bag for you to put your brace in to machine wash.  Other companies will explicitly tell you to never put their belt in water which may lead to unsanitary conditions.

We have a full line of products that use our Vertical Air Pressure Technology; we’re not a one-dimensional, one product company looking for a fast dollar.  This is something we’ve been committed to for a very long time and we plan on continuing to help those with neck and back problems by constantly striving to improve our products and services.

Q25: Where can I find DDS 500 reviews?

ANSWER: For testimonials from many patients and medical professional please click this link: http://www.discdiseasesolutions.com/testimonials.html

Q26: What is the DDS 500 price? Will my insurance cover it? What about Medicare or Medicaid?

ANSWER: Most private insurances will cover our products. Your supplier will contact your insurance and do a preauthorization prior to billing to see if your insurance will cover for the product.

 

 
 


Disc Disease Solutions, Inc. 100 Commerce Way, Suite 5, Hackensack, NJ 07601 USA
(c) 2006 Disc Disease Solutions, Inc. All rights reserved
.